Glaswol met ECOSE® Technology van KNAUF INSULATION:

In 5 jaar tijd dé norm voor duurzame isolatie

In 2009 introduceerde Knauf Insulation de glaswol met ECOSE Technology op de markt. Een primeur, want deze glaswol met zijn natuurlijke, bruine kleur bevat een uniek bindmiddel op basis van plantaardige grondstoffen. Vijf jaar na de lancering gelooft Knauf Insulation met deze innovatieve glaswol nog meer in het marktleiderschap, dankzij de unieke troeven voor het milieu, de gebruiker en de bewoners.

Om het geloof in glaswol met ECOSE Technology te onderstrepen en aan de vraag naar de ‘meest duurzame minerale wol’ te voldoen, investeerde Knauf Insulation in 2012 niet minder dan 66 miljoen euro in de uitbreiding van de productievestiging in Visé. De productiecapaciteit steeg daarmee van 90.000 tot 120.000 ton per jaar.

Die strategie bleek de juiste. De laatste jaren werd de bouwsector geconfronteerd met steeds nieuwe vereisten en regelgeving op het vlak van energiezuinigheid, binnenluchtkwaliteit en dergelijke meer. 5 troeven van de gebrevetteerde ECOSE Technology spelen daar perfect op in en verklaren het succes:

Geen chemische bindmiddelen

ECOSE Technology – een gepatenteerd proces dat plantaardige grondstoffen omzet in een inert polymeer – levert een fenol- en formaldehydevrij bindmiddel op voor minerale wolvezels. Dat bindmiddel, zonder petrochemische derivaten, resulteert in een glaswol met een natuurlijke, aardbruine tint, zonder kleurstoffen of pigmenten.

Gezond binnenklimaat

Ziekenhuizen, scholen, kantoorgebouwen... zijn plaatsen waar de luchtkwaliteit vitaal is voor een gezond binnenklimaat. Maar ook in particuliere woningen levert glaswol met ECOSE Technology een belangrijke bijdrage om schadelijke stoffen uit de woon-en werkomgeving te weren. Omdat er tijdens het productieproces geen formaldehyde, fenol, acrylaten of kleurstoffen worden gebruikt, behaalde Knauf Insulation als eerste het Eurofins Indoor Air Comfort Gold label en biedt het de hoogste norm om Vluchtige Organische Stoffen (VOS) te beperken.

Energiezuinige productiemethode

De productie van het natuurlijke bindmiddel op basis van plantaardige grondstoffen vraagt maar liefst 70% minder energie dan de traditionele oplossing en compenseert dit energieverbruik ruimschoots door zijn isolerende kwaliteiten. Bovendien wordt op de nieuwe verpakkingslijnen de glaswol gecomprimeerd tot een verhouding van 9 op 1. Minder verpakkingsmateriaal, een lager energieverbruik bij transport en dus ook weer beter voor het milieu.

Duurzame totaaloplossing

Isolatie op basis van duurzame grondstoffen heeft niet alleen een beperkte milieu-impact, ook de levensduur van een gebouw wordt positief beïnvloed. Glaswol met ECOSE Technology bevat meer dan 80% gerecycleerd glas en biedt een duurzame totaaloplossing, samen met een compleet assortiment complementaire producten voor een optimaal geïsoleerd en luchtdicht gebouw.

Iedereen wint

Tot slot vaart ook de plaatser van glaswol met ECOSE Technology er wel bij. De glaswol is chemisch neutraal, er wordt minder stof afgegeven, en het product voelt veel zachter aan. Tegelijk behoudt de glaswol wel zijn noodzakelijke stijfheid en alle andere thermische, akoestische, brandwerende en mechanische eigenschappen. Samengevat: vriendelijk voor de gebruiker, vriendelijk voor het milieu.

cpknaufecose.pdf

PDF - 920 Kb

pbknaufecose.pdf

PDF - 926 Kb