KNAUF sluit de kringloop van gips met duurzame REPLIC-project

Werfafval wordt opgehaald en opnieuw gevaloriseerd

Knauf, marktleider in gipspleisterproducten en minerale wol, zet een nieuwe stap in zijn milieustrategie op weg naar een circulaire economie. Het REPLIC-project, een initiatief van een publiek-privaat consortium en de competitiviteitspool GREENWIN, voltooit het circulaire proces van gipsafval in België.

De REPLIC-site ligt in de autonome haven van Pecq, in de buurt van Doornik, België, waar gipsafval wordt verwerkt dat rechtstreeks door ondernemers wordt aangeleverd of door plaatselijke intercommunales verzameld.

Dit geavanceerde verwerkingscentrum is het resultaat van een onderzoeksproject met steun van het Waals Gewest, onder leiding van een consortium van industriële en wetenschappelijke partners. Zo werd Knauf betrokken bij de discussies over het gebruik van gerecyclede producten en positioneerde zichzelf al snel als industriële partner.

De kringloop van gips
Gips is een 100% recycleerbaar materiaal. Met het REPLIC-project wil Knauf enerzijds het gebruik van gerecycleerde grondstoffen fors verhogen, en anderzijds de efficiëntie van productiemiddelen en vervoer optimaliseren.

Het binnenkomende afval wordt opgeslagen en gesorteerd in een speciale hal, waarna het wordt versnipperd en naar de verwerkingsinstallaties wordt gestuurd. Het gerecycleerde product wordt apart opgeslagen, terwijl de restfractie, voornamelijk bestaande uit papier, naar specifieke valorisatiekanalen wordt geleid.

Een van de grootste uitdagingen bij de uitvoering van dit project was het waarborgen van de kwaliteit en zuiverheid van het gerecycleerde gips. In samenwerking met REPLIC heeft Knauf een traceerbaarheidsprocedure ontwikkeld, waarmee het gips gedurende de gehele valorisatieketen kan worden gevolgd. Hierdoor kan ook gipsafval (platen of blokken) worden gerecycled dat wordt verzameld op de bouwplaatsen van aannemersklanten.

Nieuw: ophaaldienst
Om partners te ondersteunen bij het beheer van gipsafval op bouwwerven in heel België, biedt Knauf een gespecialiseerde ophaaldienst aan. In het geval van grote renovatieprojecten is een inventarisatie vóór de sloop of ontmanteling essentieel om elk risico op besmetting te vermijden

Via een onlineformulier kunnen professionals de levering van containers voor selectieve sortering of big bags plannen, die dan in speciale containers worden verzameld om het afval in de Knauf productie-eenheden te recyclen. Deze dienst wordt ook uitgebreid naar de ophaling en recycling van glaswolafval, dankzij de nieuwe recyclage-eenheid RESULATION op de productiesite van Knauf Insulation in Visé, België.

Onder de naam "KNAUF BLUE" heeft het bedrijf een milieustrategie geïmplementeerd die verschillende aspecten van duurzaamheid omvat, zoals grondstofbeheer, vervoer en recycling.

Voor meer informatie: neem contact op via blue@knauf.com of surf naar: https://knauf.be/nl/duurzaamheid. Dit platform bevat informatie over labels, milieuverklaringen en de kenmerken van onze producten op basis van bouwnormen zoals BREEAM of LEED. Ook onderwerpen zoals transport en recyclage worden hier behandeld.

 

OVER KNAUF ​
Knauf is producent van innoverende afbouw- en isolatiematerialen, systemen en gereedschap die een veelzijdige toepassing vinden in de nieuwbouw, renovatie en restauratie. Met meer dan 300 productievestigingen over de hele wereld levert Knauf complete oplossingen voor wanden, plafonds en vloeren. Een perfecte afwerking en de doordachte montagetechniek van Knauf-systemen staan garant voor professionele bouwresultaten die voldoen aan alle technische voorschriften en architectonische wensen. Het familiebedrijf Knauf, dat in 1932 in Duitsland werd opgericht, heeft van gips een onmisbaar materiaal gemaakt binnen het domein van de afwerking van gebouwen. Met de jaren heeft het aanbod van Knauf de professionals over de hele wereld overtuigd. Ondertussen is het assortiment aanzienlijk uitgebreid en staat Knauf gekend als wereldspeler in zijn sector.

 

VOOR MEER INFO – WWW.KNAUF.BE

Knauf I Dirk Schumacher I T +32 4 273 83 05 I dirk.schumacher@knauf.com I www.knauf.be

RCA I Yannick Speelmans I T +32 11 590 595 I yannick.speelmans@rca.be I www.rcapress.be