Knauf SoundDesign Cleaneo: ongehoord veelzijdig

Ideale geluidsweergave in harmonie met installatiegemak

Plafonds spelen een belangrijke rol bij het bepalen van de ruimtebeleving. Met de geperforeerde gipsplaten van Knauf geef je de ruimte niet alleen een esthetische meerwaarde, maar absorbeer je ook geluid op een unieke manier. Bovendien zijn ze nu eenvoudiger dan ooit te plaatsen. Het gewenste type perforatie geeft de ruimte een eigentijdse uitstraling, terwijl het witte of zwarte vlies aan de achterzijde bijdraagt aan het ritmische effect.

Geluidsabsorptie

Wat is een goede akoestiek? Horen wat men moet horen, zonder storende geluiden. Dit betekent geluiden isoleren en tegelijk de nagalmtijd beheersen. Dat laatste hangt af van het gebruik van de ruimte: in een dokterspraktijk is nagalm minder gewenst dan in een concertzaal. Knauf SoundDesign Cleaneo is speciaal ontwikkeld om de nagalm te beheersen en te zorgen voor een goede verstaanbaarheid of muziekweergave.

Meestal maakt men gebruik van akoestisch absorberende verlaagde plafonds, maar het kan ook nodig zijn om wanden te behandelen wanneer er indirecte geluiden ontstaan door reflectie tegen hoge wanden. Daarom worden de Cleaneo SoundDesign-platen gecombineerd met een absorberend, poreus materiaal zoals minerale wol, achter de platen. Minerale wol heeft een voldoende open oppervlak, zodat het geluidsgolven makkelijk kan opnemen en ze niet direct worden gereflecteerd.

Perforatietypes

Andere troef van Cleaneo SoundDesign-platen zijn de esthetische mogelijkheden. Ze zijn makkelijk toepasbaar op zowel vlakke als gebogen vormen. Maar vooral de verschillende soorten perforatietypes bieden ontwerpers talloze creatieve mogelijkheden voor akoestische absorptie. Er zijn ronde en vierkante perforaties, evenals sleuven. Ze kunnen doorlopend of verspringend worden geperforeerd, regelmatig of willekeurig.

Met elk type kan een "stil" geheel worden gecreëerd met onzichtbare voegen. Afhankelijk van het perforatiemotief hebben de SoundDesign Cleaneo-platen perforatiegraden van 6% tot meer dan 20%. Bij een perforatiegraad kleiner dan 10% nemen de waarden voor hoge frequenties af en blijven ze constant voor lage frequenties. Het omgekeerde gebeurt bij een perforatiegraad hoger dan 15%.

Praktische kantuitvoering UFF

Met de SoundDesign Cleaneo-platen creëer je plafonds met doorlopende perforaties die de ruimte een uitstekende akoestiek én aangename sfeer geven. Geen overbodige luxe, want de trend van steeds gladdere ondergronden versterkt storend geluid in een ruimte. De geluidsabsorberende eigenschappen variëren naargelang het perforatietype – de draagwijdte beperken, de nagalmtijd reduceren… – maar sowieso staat elk design voor optimaal geluidscomfort.

De Cleaneo UFF-akoestiekplaten zijn geperforeerde gipsplaten voor geschroefde montage op metalen onderconstructies. Door de speciale UFF-kantvorm is het afwerken van naden en het snijden van kantstukken heel eenvoudig. De platen passen zuiver tegen elkaar voor een snellere montage en een gemakkelijkere voegafwerking. Niet onbelangrijk in collectieve ruimtes met een grote bezoekersfrequentie is de brandstabiliteit 30’ minuten dat de plafondconstructie zal bieden.

 

OVER KNAUF

Knauf is producent van innoverende afbouw- en isolatiematerialen, systemen en gereedschap die een veelzijdige toepassing vinden in de nieuwbouw, renovatie en restauratie. Met meer dan 300 productievestigingen over de hele wereld levert Knauf complete oplossingen voor wanden, plafonds en vloeren. Een perfecte afwerking en de doordachte montagetechniek van Knauf-systemen staan garant voor professionele bouwresultaten die voldoen aan alle technische voorschriften en architectonische wensen. Het familiebedrijf Knauf, dat in 1932 in Duitsland werd opgericht, heeft van gips een onmisbaar materiaal gemaakt binnen het domein van de afwerking van gebouwen. Met de jaren heeft het aanbod van Knauf de professionals over de hele wereld overtuigd. Ondertussen is het assortiment aanzienlijk uitgebreid en staat Knauf gekend als wereldspeler in zijn sector.

VOOR MEER INFO – WWW.KNAUF.COM

Knauf I Yasmine Salami I T +32 493 49 02 74 I yasmine.salami@knauf.com I www.knauf.com ​ ​
RCA I Yannick Speelmans I T +32 497 66 08 86 I yannick.speelmans@rca.be I www.rcapress.be