Nieuwbouw en restauratie verenigd in luxueus hotelconcept

Overnachten met zicht op het Haspengouwse hinterland, het kan voortaan in het befaamde Alden Biesen. De droom werd werkelijkheid dankzij de bouw van een viersterrenhotel met 69 nieuwe kamers en drie authentieke suites.

Als voormalige landcommanderij van de Duitse Orde en hedendaags cultuurcentrum van de Vlaamse Gemeenschap is Alden Biesen een van de fraaiste erfgoedparels van Limburg. De historische gebouwen op het domein zijn sinds 2000 beschermd en intussen prachtig gerenoveerd. De kerk, de Waterburcht en het classicistische kasteel zijn de voornaamste blikvangers, maar ook de dertiende-eeuwse Rentmeesterwoning mag gezien worden. Zeker nu ze smaakvol gerestaureerd is en deel uitmaakt van een luxueus viersterrenhotel.

Versterking historische allure
De gerestaureerde rentmeesterij is naadloos geïntegreerd in het nieuwe concept, dat op zijn beurt optimaal is ingebed in het prachtige landschap. PCP Architects en Delta VanderAvort Architecten bedachten het architecturaal concept, dat stoelt op een subtiele symbiose met een L-vormig nieuwbouwvolume. Het nieuwe gedeelte is zo vormgegeven dat het de allure van het historische gedeelte versterkt. Het telt maximum twee bouwlagen, kwestie van de rentmeesterij niet te overvleugelen.

Hoogwaardige en kwalitatieve producten
De primaire functies (check-in, lobby, restaurant met centrale bar en terras …) zijn ondergebracht in een riant beglaasd paviljoen naast de rentmeesterij, dat resoluut georiënteerd is op de Engelse tuin. Aan de linkerzijde van het beglaasde paviljoen bevinden zich de twee kamervleugels die haaks op elkaar aansluiten. De secundaire ruimtes, zoals de keuken en de dienstlokalen, bevinden zich ondergronds.

Het zwembad met wellness gedeelte sluit aan op een ingegraven buitenterras. “De architecten hadden vanaf de aanbesteding een zeer duidelijke visie over de afwerking van het hotel”, vertelt Jeroen Mathijs, werfleider bij Building Group Jansen uit Meeuwen-Gruitrode, het bedrijf dat de afwerking voor zijn rekening nam. “Getuige daarvan de hoogwaardige en kwalitatieve producten die voorgeschreven werden voor de opbouw. Zoals de Aquapanel Cement Board Indoor van Knauf in het wellness gedeelte. Deze platen hebben een hoge vocht- en waterweerstand. Ideaal voor een ruimte met zwembad, sauna en hamam. Ook vind je er corrosiebestendige C5-profielen van Knauf terug die bestand zijn tegen chloor. Het plafond vereiste verschillende afwerkingslagen om een egaal oppervlak te verkrijgen.” Dergelijke superieure afwerkingsgraad bleek een kolfje naar de hand van de afwerkers van Building Group Jansen, want het resultaat mag gezien worden.

Onberispelijke afwerking
De rentmeesterij werd piekfijn gerestaureerd en geïntegreerd in het hotelconcept. De oude schuur is omgevormd tot een feestzaal. Daarnaast bevindt zich een whiskybar, die door de kleine ramen van de oude rentmeesterij een veel donkerder, beslotener karakter heeft dan de bar in het transparante paviljoen. De whiskybar mondt uit in gezellige salons, die overdag kunnen fungeren als kleine meeting rooms. Op de verdieping zijn er een grote vergaderzaal en drie luxueuze suites ingericht.

Verschillende Knauf-producten stelden Building Group Jansen in staat om een afwerking van hoog niveau op te leveren. “3380m² verschillende soorten scheidingswand, 2160m² verschillende types voorzetwand, 1090m² gipskartonplafond, 120m² Aquapanel-plafond en zo kan ik nog wel even doorgaan”, aldus Jeroen Mathijs. Naast het plaatsingsgemak en de kwalitatieve afwerkingsgraad van de producten, bleek ook de samenwerking met Knauf zelf op de werf een meerwaarde. “Als we op een probleem stuitten, kwam onze Knauf-contactpersoon langs om samen een oplossing uit te dokteren. Een aanpak die loont, want we krijgen nog steeds uiterst lovende commentaren op het geleverde werk”, besluit Jeroen Mathijs.

Fotografie: Marc Sourbron

OVER KNAUF
Knauf is producent van innoverende afbouw- en isolatiematerialen, systemen en gereedschap die een veelzijdige toepassing vinden in de nieuwbouw, renovatie en restauratie. Met meer dan 150 productievestigingen over de hele wereld levert Knauf complete oplossingen voor wanden, plafonds en vloeren. Een perfecte afwerking en de doordachte montagetechniek van Knauf-systemen staan garant voor professionele bouwresultaten die voldoen aan alle technische voorschriften en architectonische wensen. Het familiebedrijf Knauf, dat in 1932 in Duitsland werd opgericht, heeft van gips een onmisbaar materiaal gemaakt binnen het domein van de afwerking van gebouwen. Met de jaren heeft het aanbod van Knauf de professionals over de hele wereld overtuigd. Ondertussen is het assortiment aanzienlijk uitgebreid en staat Knauf gekend als wereldspeler in zijn sector.

VOOR MEER INFO:
Knauf I Dirk Schumacher I T +32 4 273 83 05 I dirk.schumacher@knauf.be I www.knauf.be
RCA PR I Yannick Speelmans I T +32 11 590 595 I yannick.speelmans@rca.be I www.rcapress.be