UMons: van oud klooster tot ultramoderne bib

Knauf restaureert duurzaam met akoestisch plafond en brandwerende gipsplaten

De grandeur van de ruimtes bewaren, zonder een eigentijdse esthetiek én veeleisende akoestiek uit het oog te verliezen. De renovatie van het oude klooster en de kapel van de Visitandines in Bergen was een uitdaging van formaat. Maar de nieuwe bibliotheek en tentoonstellingsruimte van UMons mogen er zijn, mee dankzij het technisch talent van Knauf. Het geperforeerde demonteerbare plafond is alvast een blikvanger met zijn monolithisch effect.

Het oude klooster en de kapel van de Visitandines aan het Parkplein in Bergen zijn omgetoverd tot een bibliotheek en tentoonstellingsruimte. Een omvangrijke werf met de meest moderne materialen en technieken, die met het grootste respect voor het waardevolle erfgoed zijn toegepast. Daarbij ging er veel aandacht naar de akoestiek en de esthetiek van het geheel, om studenten en bezoekers de sereniteit te bieden die dergelijke gebouwen uitstralen.

De betrokken architecten en aannemers mobiliseerden al hun knowhow om een afwerking te realiseren die haast volledig uit Knauf-producten bestaat. Architect Emmanuel Ramirez-Mauroy: “Aanvankelijk hadden we in de kapel een niet-demonteerbaar akoestisch plafond voorzien. Maar om regelmatig nieuwe kabels te kunnen trekken en netwerken te kunnen aanpassen aan de nieuwste technologie, hebben we gekozen voor een demonteerbaar plafond. Zonder de esthetiek aan te tasten: we wilden geen plompe inspectieluiken die het monolithische effect van het plafond teniet zouden doen. De geperforeerde Danoline-gipsplaten van Knauf, in de ‘Contur D plus Unity III’-uitvoering, zijn volledig onzichtbaar gemonteerd op een T24-structuur én bevatten een regelmatig raster van perforaties, wat het gewenste monolithische effect creëert.”

Titanenwerk
Om de plafondstructuur volledig aan het zicht te onttrekken, moest de aannemer inventief te werk gaan bij de afwerking van de moulures en de plafondopeningen (koepels). Om de klassieke hoekprofielen tussen muren en plafond te vervangen, werkte hij met volle stukken gipsplaat. Mauricio Soares Da Silva van plafondspecialist Ecuabrazil: “Alles is op een onzichtbare manier ingewerkt, met een millimeternauwkeurige dimensionering gezien de ouderdom en de structurele onregelmatigheden van het gebouw. Voor de koepels in de verdiepingsvloer heb ik telkens de hoek van de vier zijden aangepast om uiteindelijk enkel volledige tegels over te houden.”

Ook de afwerking van de muur-plafondverbindingen met Knauf gipspleister vroeg de nodige aandacht gezien de ouderdom van de wanden en afgebrokkelde bakstenen. De wanden werden eerst ​ gestabiliseerd voor de plafonnering kon starten. Het resultaat: de gerenoveerde gebouwen stralen een overweldigende helderheid uit.

Voor de brandbescherming van de dakspanten op de zolderverdieping kwam Knauf opnieuw in beeld. “We hebben een Rf-bekleding met brandwerende platen aangebracht om een brandweerstand van 60 minuten te garanderen. Aangezien het om een beschermde structuur met erfgoedwaarde gaat, hebben we elk spant individueel onder handen genomen. Een echt titanenwerk.”

Ook projectleider Thomas Counet stond voor een grote technische uitdaging. “Om de eisen van de universiteit op het vlak van temperatuur en luchtvochtigheid in te willigen – zonder de impact van de technieken in de bibliotheek al te zeer op te drijven –, moesten we de bibliotheek van binnenuit isoleren. Dat deden we met voorzetwanden in gipsplaat, waarbij extra aandacht ging naar de continuïteit van het dampscherm.” 

Info
• Opdrachtgever: Universiteit van Bergen
• Locatie: Parkplein 23, Bergen
• Architecten: ​ ​ - Atelier d'Architecture & d'Urbanisme Dupire & François (Bergen)
• Atelier de l’Arbre d’Or (Namen-Brussel)

OVER KNAUF
Knauf is producent van innoverende afbouw- en isolatiematerialen, systemen en gereedschap die een veelzijdige toepassing vinden in de nieuwbouw, renovatie en restauratie. Met meer dan 150 productievestigingen over de hele wereld levert Knauf complete oplossingen voor wanden, plafonds en vloeren. Een perfecte afwerking en de doordachte montagetechniek van Knauf-systemen staan garant voor professionele bouwresultaten die voldoen aan alle technische voorschriften en architectonische wensen. Het familiebedrijf Knauf, dat in 1932 in Duitsland werd opgericht, heeft van gips een onmisbaar materiaal gemaakt binnen het domein van de afwerking van gebouwen. Met de jaren heeft het aanbod van Knauf de professionals over de hele wereld overtuigd. Ondertussen is het assortiment aanzienlijk uitgebreid en staat Knauf gekend als wereldspeler in zijn sector.

VOOR MEER INFO – WWW.KNAUF.BE
Knauf I Dirk Schumacher I T +32 4 273 83 05 I dirk.schumacher@knauf.be I www.knauf.be
RCA I Yannick Speelmans I T +32 11 590 595 I yannick.speelmans@rca.be I www.rcapress.be